Povratak

Pravilna ishrana i odabir prikladne gotove hrane za degue | Aktivnost degua i igra s deguom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Pozdrav, prije dva dana kupili smo dva degua, dvije sestrice. Koliko znam, skloni su dijabetesu i ostalim bolestima. Zanima me kakvu hranu im većinom treba dati? U prilogu vam šaljem slike hrane koju trenutno koristimo, da li je dobra? Koju bi hranu trebali više davati, koju manje, a koju izbjegavati? Unaprijed zahvaljujem. Lp, Rikardo

O: Degu je biljojed, a poznati su po rezistenciji na inzulin kao i strukturom inzulina zbog koje je manje aktivan u odnosu na inzulin kod drugih vrsta. U tom smislu, postoji sličnost s dijabetesom tipa 2 kod ljudi. Simptomi koji upućuju na dijabetes su pojačano pijenje vode, letargija, pojačano mokrenje, mršavljenje, brz razvoj katarakte – sive mrene (zamućenje leće oka). To su glavni simptomi koji karakteriziraju dijabetes kod degua.

Degue je potrebno hraniti hranama  posebno pripravljenim za njih jer one imaju uravnotežen sastav. Ukoliko to nije moguće, gotova hrana za činčile također odgovara.

Osim toga, sijeno bi trebalo uvijek biti dostupno uz, naravno, čistu, svježu vodu.

Detaljnije o ovoj temi pisala je moja kolegica, pod naslovom Prehrana degua.

Hrana koju imate (priložene fotografije), nažalost nije primjerena za degue, stoga predlažem da nabavite za svoje ljubimice hranu namjenjenu isključivo za degue. Samo takvom izbalansiranom i prilagođenom hranom Vaši će degui biti zdravi, sretni i dugog životnog vijeka.

U stalnoj ponudi Pet centra dostupan je velik izbor hrana namijenjenih deguima te vjerujemo da će se neka od njih svidjeti i Vašim ljubimicama. Iz aktualne ponude izdvajamo:
 
• PRESTIGE Premium Degus Nature hrana za degue, potpuna hrana koja zadovoljava sve nutritivne potrebe degua
• VITAKRAFT Meni Vital hrana za degue, potpuna hrana za degue
• VERSELE-LAGE Pro peletirana hrana za činčile i degue je profesionalna hrana koja je tako sačinjena da sprječava selektivno biranje hrane
• CUNIPIC Degu, hrana za Degue, 700g, potpuna, prirodna hrana za kućne ljubimce degue
• VITAKRAFT Emotion Beauty hrana za degue 600g

Za sve dodatne informacije i savjete pri odabiru stojimo Vam rado na raspolaganju kao i naši kolege u Pet centar dućanima.

Hranjenje možete dopuniti svježim, očišćenim povrćem, jednom tjedno, koje mora biti sobne temperature. Savjetuju se radić, salata, paprika, mrkva, špinat, zelje, karfiol. Kukuruz i suncokret vrlo ukusni deguima, no namirnice su koje sadrže velike količine šećera i masti, te ih treba izbjegavati u prehrani ovih životinja.

Voće se može davati u malim količinama, više kao posebnu nagradu, jer sadrži dosta šećera.

Ne smiju se davati slatkiši, ugljikohidrati (kruh, keksi, krekeri, tjestenina, dvopek itd.), također ne davati suho voće, žitne i druge pahuljice, kuhanu hranu, slana i pržena jela te mlijeko i mliječne proizvode. Čokolada i zeleni dijelovi paradajza kao i krumpir otrovni su za degua.


Sijeno i svježa voda stalno moraju biti dostupni.

Degui provode relativno puno vremena u odmaranju, ali ako ljubimcu priđete odmah će djelovati znatiželjno i spremno za igru. Vole ići na ruke pa odskakivati i vraćati se na ruke, stoga im priuštite to druženje i igru.

Zdrav degu je brz, hitar, aktivan, znatiželjan, ima dobar apetit, gusto krzno i bistre oči. Stoga, ako primjetite da je Vaš degu apatičan, da ima proljev, mutne oči... odmah otiđite veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr